«Det beste med jul e å vere sammen» (Roar Ruus Finsås)

I dag er kjerringa på garden nostalgisk og ganske alvorleg når ho skal ønskja dykk god jul og godt nytt år på vegner av Basthaugen Gard. Ho sit  no der ved kjøkkenbordet medan asaleaen dryssar, riflekjeksa og mandarinene tørkar inn og tenkjer på at alt var betre og meir perfekt før, eller…

gubben_og_gamla

Då ho vaks opp på Radøy, i gamledagar, byrja jula den siste helga i advent og varte til langt over nyttår med juletrefestar i regi av frivillige bygdekvinner på grende- og bedehus i kommunen. Sjølvsagt var alt såre vel. No byrjar jula med kakemenn og julepynt  i butikkane i september. I  desember kan ein velja vekk Julegudstenesta, juletregang og juleavslutning på skulen med eit sekulært einskildvedtak. Og kjerringa som var opplært til at eit Guds ord aldri ville skada nokon …

Det er mange som har teke denne diskusjonen i denne førjulstida. Det som gjorde størst inntrykk her på garden, er nok den modige, muslimske småbarnsmora Laial Ayoub som  i advendtsitda tok eit skikkeleg oppgjer  med bygdedyret i det muslimske miljøet med  å spørja på demokratisk vis på fjesboka:  «Hvem har sagt at vi muslimer ikke kan gå i kirken?»

I mange år framover vil asyl- og flyktningspørsmål stå øvst på agendaen i lokal og nasjonal politikk. Mange har snakka om nasjonal dugnad overfor denne gruppa, men dette må jo alle og ein kvar etterkvart forstå ikkje vil vera nok. At frivillig innsats kan vera til støtte og hjelp er ein ting, men det avgjerande er om integreringsprosessen vert målstyrt, styrt og gjennomført av det offentlege i tråd med lovar, reglar og forskrifter. At kommunane ser på dette som ei felles oppgåve alle etatar i kommunen er med på. Dette krev sjølvsagt også kompetente folk og miljø  som er trygge på eige språk, kultur, demokrati, byråkrati og budde på kulturkollisjonar i møte med menneske som har vore på flukt frå diktatur der «survival of the fittest» gjeld. Det må vel kunna vera mogeleg å kunna ha hjarte på rette staden, og samstundes kunna setja krav til menneske om dei ønskjer rettar om dei no måtte  vera funksjonshemma, flyktningar eller såkalla normal?

Som du sikkert har forstått, så har ikkje kjerringa på garden så  mykje til overs for den glatte, kommersielle og tilsynelatande perfekte jula ein kan sjå i reklamen eller svart-kvitt tenking generelt. Livet er for mangfaldig og stort til å vera så enkelt. Nei, gje ho heller det ekte!  Eit døme er julehelsinga anno 2015 frå Ordføraren i Radøy  som løftar fram samhaldet i kommunen trass alt som har vore dei siste månadane. Men ingenting slår den fantastiske julekonserten i Hordabø Kyrkje 13. desember der ekte, lokale folk og korps framførte julesongar og julebodskapen med stor innleving slik at tårene rann. Kan ikkje tru at noko menneske uansett religion hadde teke skade av denne flotte opplevinga. For ikkje alle kulturelle møte er ein kulturell krasj. Me er vel alle først og fremst menneske og ingen av oss er jo heller ikkje perfekte.

Her på garden har det ekte og det uperfekte stått i sentrum i mange år.  Og me trivst godt med ikkje å vera perfekte og straumlineforma. Me vaksne i heimen har dessutan denne jula gått høgt ut og kunngjort at det ikkje handlar om å ha ei perfekt jul og at livet ikkje er svart eller kvitt. Derimot handlar det om å ha ei god jul uansett kva for utfordringar som måtte dukka opp og at me kjem oss gjennom dei i lag sjølv om det eventuelt måtte bli nokre tårer. For livet er ikkje så glatt, glansa og uekte som i reklamen, og som det står i songen under «Det beste med jul er å vere sammen» uansett kva.

Proffene og Finsås syng «Jul i sammen» på TV BRA

 

«Jul i sammen» av Roar Ruus Finsås

Hei, min venn – no e det desember igjen

Og no e det klart for full rulle med adventskalender for store og små.

Pepperkaker og marsipan.

Juletre rundt i ring ogg nisser og julegrøt.

No skal vi feire jul, ja no skal vi feire jul.

Det beste med jul e å vere sammen.

Hei, min venn – no e det adventstid

Juleverksted, Luciatog og skolefri.

Hei, min venn – ka skal vi finne på`

Skal vi ta en tur på Pepperkakebyen?

No skal vi feire jul, ja no skal vi feire jul.

Det beste med jul e å vere sammen.

green-orange

 

Del gjerne innlegget med ditt nettverk! Takk!
Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on LinkedIn
Dette innlegget ble publisert i Kjerringliv. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *