«Tidt eg minnest ein gamall Gard» (frå «Gamle grendi» av Ivar Aasen)

No har me altså oppdatert nettstaden til Basthaugen gard slik at du også under » Om garden» kan lesa om brukshistoria. Me har snakka mykje med eldre folk i familien og fått vita mykje om korleis Basthaugen gard vart driven for om lag hundre år sidan. Me har snakka mykje med den eldre generasjonen, mellom anna far/svigerfar og tante Ragna og hatt mange gode og lærerike samtalar.  Då Bjørn og pappa gjerda i lag, lærta han ikkje berre handverket, men fekk også vita om namn på stader på garden. I tillegg  har mellom anna tante Ragna vore på besøk. Me gjekk i lag over store delar av garden for å finna ut or namn på hauger, myrer og leita etter spor etter gamle brønnar, eldhus og potetkjellarar i lag med ho som nærmar seg 90. 

else_kalv_fred_løa

Då eg skreiv teksten, merka eg at eg vart usikker på dei gamle fagorda. Dels fordi notata mine er handskrivne med slurvete skrift, men også fordi den gamle teknologien i lag med fagorda ikkje lenger er i bruk og er på god veg i gløymeboka. Nokre av orda kjenner eg sjølvsagt att, men mange var nye for meg slik at eg måtte få forklaringar. I tillegg har me også lært oss fleire stadnamn på garden som Haugen, Gjerde, Midtmyre, Fagerdalen, Beinhanshøla, Sløkje og Klungaren eller Tungaren.

hesjing_hilda_edelogingvard

Det har nesten gått både vinter og vår, men no har eg altså endeleg funne fram kråketærne mine frå i fjor sommar og skrive litt om korleis garden vart nytta, kven som gjorde kva og korleis ein levde. Tidsrommet det er tale om er frå om lag midten av 1930-talet og fram til 50-talet. Tante Ragna har ekstra god kunnskap om garden då ho var mykje på garden sjølv etter at ho var gift  for å hjelpa til heime. Ein stor takk til tante Ragna, men også til mamo og papen og dei andre litt oppi åra i slekta som har delt av kunnskapen sin.

Ragna_Julius_heil_gjeng_på tunet

Gamle Grendi

1. Tidt eg minnest ein gamal gard
med store tre og runnar.
Vollar, bakkar og berg og skard
og blomster på grøne grunnar.
Der eg hadde meg so godt eit rom:
hus og mark med både bær og blom,
alt eg nøytte som ein eigedom
med både lut og lunnar.

2. Der var dalar og lier nog,
der lur og bjøllor klungo;
der var ruster og fager skog,
der tusund fuglar sungo.
Tett ved stova stod ei bjørk så breid,
der hadde skjorene sitt gamle reid,
staren song i kvar ein topp, som beid,
og erlor i tunet sprungo.

3. Heime var eg so vida kjend
og slapp inn, kvar eg ville,
i kvart hus i den heile grend,
om endå folket kvilde.
Der var kjenningar i kvar ei krå,
og når eg ukjende folk fekk sjå,
spurde eg radt, kvar dei var i frå,
og dei var lika milde.

4. Var det nokon som der leid vondt
og vart fyre tap og spilla,
brått det spurdest om bygdi rundt,
og alle tykte, det var illa.
Ofte minnast eg mi gamle grend,
når eg framand uti verdi stend,
heimlaus, frendelaus og lite kjend,
og likar på leiken illa.

PS
Det kan godt henda at det er feil i teksten i høve til namn og liknande. Dette er i så tilfelle eine og åleine min feil. Me er opptekne av å få skrive ned mest mogeleg om brukshistoria til garden og få det korrekt, og kjem difor til å oppdatera når det kjem meir informasjon. Om folk finn feil eller manglar, er det berre flott om de kan gi meg ei tilbakemelding.

 

cropped-basthaugen-fremside-raud1.jpg

Del gjerne innlegget med ditt nettverk! Takk!
Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on LinkedIn
Dette innlegget ble publisert i Gardsdrift. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *